Världens bäst säljande författare – Agatha Christie

Om framgång i litteraturvärlden mäts i sålda exemplar (vilket den långt ifrån alltid gör) är Agatha Christie världens mest framgångsrika författare. De 85 böcker som hon skrev under sin livstid uppskattas nämligen ha sålts i mellan 2 och 4 miljarder exemplar, vilket är ungefär lika mycket som William Shakespeare. Hon är också den enskilda författare som har översatts mest i hela världen, då hennes böcker finns översatta till minst 103 språk. Agatha Christie ligger bakom några av de mest älskade karaktärerna inom genren ”whodunit” (vilket brukar kallas pusseldeckare på svenska), som Hercule Poirot och Miss Marple. I Christies böcker (liksom i de flesta pusseldeckare) har läsaren möjlighet att lösa mordgåtan tillsammans med huvudkaraktären, genom listigt utplacerade ledtrådar som författaren lämnar genom historien.

Christie föddes år 1890 i Devon i England. Hon läste mycket redan från en tidig ålder, och fick sin utbildning dels i England, dels i Paris i Frankrike. Hon började skriva år 1910, till en början i form av teaterpjäser och noveller. Hon skickade in dessa noveller till flera olika litterära magasin, men blev aldrig antagen. Även hennes första roman, Snow Upon the Desert, möttes av idel nedslag från förlagen.

Det var inte förrän efter andra världskriget, när Christie hade ställt upp som volontär och arbetat som sjuksköterska i Torquay, som hon skulle rikta in sig på de detektivromaner som skulle göra henne framgångsrik. Christie var bland annat ett fan av sir Arthur Conan Doyles tidiga historier om Sherlock Holmes, och hon hämtade själv inspiration från de belgiska flyktingar som bodde i Torquay när hon skapade sin första detektiv: en före detta belgisk polisofficer som hade sökt sin tillflykt i Storbritannien efter att Tyskland invaderade Belgien. Den första boken som Christie skrev om Hercule Poirot hette The Mysterious Affair at Styles, och den accepterades till slut av förlaget The Bodley Head, på villkor att Christie ändrade slutet. Det gjorde hon, och skrev ett kontrakt med förlaget som hon senare kände utnyttjade hennes rättigheter som författare.

Även om det var med nöd och näppe, blev The Mysterious Affair at Styles början på Agatha Christies framgångsrika och produktiva karriär som författare. Senare välkända verk av henne är bland annat Murder on the Orient Express och And Then There Were None (som är hennes bäst säljande bok och har sålts i över 100 miljoner exemplar).

Om du älskar Agatha Christie vill du sannolikt återuppleva några av dina favoritdeckare av henne, och kanske upptäcka några som du aldrig läst förut (hon hade ju en ganska omfattande produktion under sin levnad). Det kan dock vara svårt att hitta tiden att läsa så många böcker i en vardag som ofta är fylld av jobb, träning, familj, vänner och hushållssysslor. Om du känner igen dig i detta kan en prenumeration på Storytel vara något för dig, eftersom du där har tillgång till tusentals ljudböcker – bland annat mängder av Agatha Christies verk, på både svenska och engelska. På det sättet kan du lyssna dig igenom alla Poirots och Miss Marples äventyr, samtidigt som du tränar, diskar, pendlar till jobbet eller gör något annat.

DoMag