Sagan om is och eld

Sagan om is och eld är namnet på den bokserie av George R. R. Martin som ligger till grund för TV-serien Game of Thrones. Böckerna hör till de mest sålda romanerna genom tiderna och även TV-serien har slagit tittarrekord. Nu väntar många på den sjätte och sista säsongen av serien, som kommer att börja sändas innan den sista boken är färdigskriven. I det här blogginlägget ska vi bland annat titta lite på orsakerna till de enorma framgångarna. Vad är det som gör detta verk så speciellt?

Enorm känsla för karaktärer

George R. R. Martin är expert på att skapa karaktärer som man antingen älskar, hatar eller utvecklar en komplicerad relation till. Deras öden engagerar verkligen och eftersom Sagan om is och eld är så lång, får man följa dem länge och se hur de utvecklas. Det faktum att George är känd för att ta livet av karaktärer gör att man aldrig kan känna sig riktigt trygg. böckerna bjuder på flera idéer till spinoffs där man skulle kunna följa någon eller några av karaktärerna genom äventyr, som den nuvarande bokserien bara nuddar vid i förbigående. Många hoppas alltså på ytterligare en Tv-serie efter Game of Thrones. Fler böcker från George lär det dock inte bli efter det att han avslutat sitt nuvarande projekt.

Väldigt vackra miljöer

Författaren målar upp starka scenerier i sina miljöskillnader. För att vara en fantasyvärld känns kontinenten Westeros väldigt levande och trovärdig. Produktionsteamet har haft tillgång till några av världens mest enastående platser för inspelningarna och sedan kompletterat med datorgrafik för göra det visuellt perfekt. Att TV-serien varit väldigt dyr att spela in märks även på byggnadsinteriörerna med påkostade möblemang och rekvisita som håller väldigt hög klass. Det sägs att vissa trender inom dagens mode och design har tagit intryck från formspråket i serien. Surfa in på furniturebox.se och se om du hittar något som för tankarna till den vackra sagan om is och eld. I böckerna bärs miljöskildringarna av George R. R. Martin berättarstil och han har verkligen känsla får både episka miljöer och små detaljer.

DoMag