Utvandrareposet

En av 1900-talets största svenska författare är Vilhelm Moberg. Han är mest känd för sitt utvandrarepos, en tetralogi om massutvandringen till Amerika under 1800-talet. Utvandrareposet anses av många vara ett litterärt mästerverk. Andra titlar av denna småländske författare är Rid i natt, Din stund på jorden, Soldat med brutet gevär, Raskens och Mans kvinna.

Eftersom högskoleprovet 2020 har ställts in är det många blivande studenter som behöver vänta ett år innan de kan få skriva högskoleprovet och komma in på sin drömutbildning. Vad passar då bättre än att förkovra sig i svenska klassiker som till exempel Utvandrareposet? Att läsa mycket böcker är dessutom ett väldigt bra sätt att öka utöka sitt ordförråd och förbättra sin läsförståelse.

Utvandrarsviten

Utvandrareposet handlar om en grupp människor som år 1850 lämnar sina hem i Ljuder socken i Småland för att emigrera till Amerika. I gruppen finns bland andra Karl Oskar och Kristina som utvandrar för att komma ifrån livet på svältgränsen, den religiösa flyktingen Danjel Andreasson och Robert och hans kompis Arvid som vill söka efter guldet. Det är många öden som berättas i denna svit.

Moberg gjorde gedigen research inför arbetet med dessa böcker. Han läste gamla brev, studerade noga gamla kyrkoböcker och tillbringade mycket tid i USA, främst i Minnesota. Ur den svenske utvandraren Andrew Petersons dagböcker hämtade han mycket fakta och inspiration.

Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige gavs ut mellan åren 1949 och 1959. De blev genast populära, samtidigt som de fick ta emot mycket kritik då språket av många ansågs grovt och snuskigt.

Bearbetningar

1962 producerades Utvandrarsviten som radioteater, i regi av Bengt Ekerot och med Moberg själv som berättare. Böckerna har även filmatiserats 1971–1972 i regi av Jan Troell. 1995 hade Kristina från Duvemåla, en musikal av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, premiär. Böckerna har också bearbetats till lättlästa versioner som LL-förlaget har gett ut, vilket har gjort detta litterära mästerverk tillgängligt för fler.

DoMag